Ugovori za projekte održivog upravljanja životnom sredinom

Bez autora
May 06 2012

Pokrajinska sekretarka za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, master Dušanka Sremački i direktorka republičkog Fonda za zaštitu životne sredine mr Željka Jurakić, u petak su u Vladi Vojvodine, potpisale ugovore sa korisnicima sredstava dobijenih na Javnom konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti održivog upravljanja životnom sredinom u AP Vojvodini u 2012. godini. Ovaj projekat traje već treću godinu, ima širok spektar korisnika sredstava i mnogo projekata, što govori o tome da postajemo svesniji koliko je važno očuvanje životne sredine, kolike se perspektive kriju u takozvanom ekološkom biznisu, koliko je bitno da se razvoj naših sredina paralelno odvija i sa očuvanjem onog što je naše prirodno okruženje. Od ukupno 45 gradova i opština u Vojvodini njih 42 su uključene u ovakve programe.

Ugovori za projekte održivog upravljanja životnom sredinomPokrajinska sekretarka za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, master Dušanka Sremački i direktorka republičkog Fonda za zaštitu životne sredine mr Željka Jurakić, u petak su u Vladi Vojvodine, potpisale ugovore sa korisnicima sredstava dobijenih na Javnom konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti održivog upravljanja životnom sredinom u AP Vojvodini u 2012. godini.

Svečanosti je prisustvovao predsednik Vojvođanske vlade dr Bojan Pajtić, koji je izrazio zadovoljstvo što ovaj projekat traje već treću godinu, što ima širok spektar korisnika sredstava i mnogo projekata, što, kako je rekao, govori o tome da postajemo svesniji koliko je važno očuvanje životne sredine, kolike se perspektive kriju u takozvanom ekološkom biznisu, koliko je bitno da se razvoj naših sredina paralelno odvija i sa očuvanjem onog što je naše prirodno okruženje. Predsednik Pajtić je istakao važnost činjenice da je od ukupno 45 gradova i opština u Vojvodini njih 42 uključene u ovakve programe.

Dušanka Sremački je istakla značaj trogodišnje institucionalne saradnje Sekretarijata, Fonda i resornog Ministarstva na ovom projektu, koji je, kako je rekla, jedan od najkompleksnijih zadataka, zato što je stanje životne sredine izuzetno osetljivo i važno za stanje zdravlja građana Vojvodine. Podsetila je da je za ove tri godine stiglo ukupno 263 projekta, da je odobreno 132, a da će ovogodišnji korisnici imati nešto više vremena za realizaciju projektnih aktivnosti, jer su podnošenje izveštaja i pravdanje sredstva predviđeni za kraj godine.

Mr Željka Jurakić je podsetila da su sredstva u vrednosti od 200 miliona dinara, koje Fond godišnje raspodeljuje za ovakve projekte, prikupljena od zagađivača životne sredine u Vojvodini.

Radi se o projektima za unapređenje upravljanja otpadom, monitoring kvaliteta životne sredine, uređenja prostora i podizanje zelenih pojaseva i obnovljivih izvora energije. Projekti su, takođe, iz sfere stalne edukacije javnosti o stanju životne sredine, promovisanja prirodne baštine i zaštićenih područja, kao i monitoringa osetljivih ekosistema i strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta u Vojvodini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik